PUNK (ROCK)

ANG: punk (rock), Punk Rock; NEM: Punk (Rock), Punk-Rock, Punk, provokativer Musikstil; FR: punk (rock), musique provocative, choquante; IT: punk (rock), musica di stile provocativo.

ET: ANG punk = razvratnica, prostitutka; suh, gnil les, guba, ničvredna stvar (ameriško); tisti, ki se ne počuti dobro, bolan; oguljen/razcapan, pohabljen, beden (ameriški sleng); rock, rock glasba.

D: »(Naziv za) podvrsto rock glasbe, ki se je razvila sredi sedemdesetih let med angleško delovno mladino kot oblika družbenega protesta. Punk skupine so zavračale poudarek na tehniki in profesionalnosti v rocku in se namesto tega opirale na … ritmično/ritemsko energijo … iz ritmov in oblik rock and rolla iz zgodnjih šestdesetih let. Domneva se, da so začetniki punk glasbe angleška skupina Sex Pistols. Z razpadom skupine leta 1977 je punk postal žrtev tiste komercialne estetike, ki jo je nameraval kritizirati.« (‹RAN›, 672)

KM: Pojmi v NEM, FR in IT (in tudi drugi pojem v ANG), ki se razlikujejo od izvirnika, so ponujeni, verjetno kot razlage, v ‹BR›, 238–239. V strokovni literaturi jih ni bilo mogoče najti.

KR: V ‹HI›, 371, se »primitivna agresivnost in … glasnost« p. povezuje s hard rockom in heavy metalom, kar je resnično samovoljno, pretirano in netočno (gl. zgornjo D).

GL: rock, rock glasba.

PRIM: new wave (D 1; gl. tudi KR new wave).

‹BASS›, IV, 37; ‹GR6›, XV, 455; ‹HK›, 300–302; ‹KN›, 162–163

Dodaj odgovor

error: Content is protected !!