JAZZ ROCK = ♦ROCK JAZZ♦

ANG: jazzrock, jazz rock; NEM: Jazzrock, Jazz-Rock, Jazz Rock; IT: jazz-rock;

ET: Jazz; rock, rock glasba.

D: »(Naziv za) povezovanje slogovnih značilnosti jazza in rocka.Včasih se zamenja vrstni red pojmov, pri čemer naj bi rock jazz pomenil, da gre za jazz, ki je bil razširjen s prvinami rocka. Zdi pa se, da razlikovanje med jazz rockom in rock jazzom ni potrebno, kajti bolj pogosti pojem jazz rock ne izključuje možnosti, da včasih prevladajo prvine jazza, včasih pa prvine rocka. Popolno ravnotežje med jazzom in rockom v neki skladbi … je daleč od prakse … Kar zadeva te razlike med jazzom in rockom, je dobro priklicati v spomin izjavo L. Coryella iz leta 1966, velliko pred valom jazz rocka: »K vragu s kategorijami!« je dejal. »Dovolj imam delitve glasbe na jazz, beat, rock, dixieland, swing.« Istega mnenja so v tem času tudi ostali jazz glasbeniki, čeprav se niso tako drastično izražali. Gary Burton Quartett npr. izvaja jazz – verzijo skladbe Norwegian Wood skupine The Beatles iz 1966. leta … Med predstavniki jazz rocka je bil najvplivnejši M. Davis, ki ga imamo za utemeljitelja jazz rocka, čeprav so njegov pomembni dvojni album Bitches Brew (1970), v katerem sodelujejo tudi ostali pomembni predstavniki jazz rocka, številni kritiki uvrščali v električni jazz.« (‹KN›, 103–104)

KM: V ‹HK›, 196 in v ‹KN›, 103 je ponujena poučna tabela, v kateri se skušajo ločiti značilne prvine jazza in rocka ter izpostaviti njuna stičča.

KR: V ortografiji je pogosteje pisanje pojma brez presledka, sta pa oba načina pravilna. Le v ‹BASS›, II, 602 in v ‹HK›, 195 je pojem zapisan s pomišljajem.

GL: jazz, rock, rodk glasba.

PRIM: fusion, rock jazz.

‹GRJ›, I, 609–610; ‹HI›, 224

Dodaj odgovor

error: Content is protected !!