PENTATONSKA LESTVICA

ANG: pentatonic scale; NEM: pentatonische (Ton)leiter, Fünftonskala; FR: échelle pentaphonique, gamme pentatonique; IT: scala pentatonica.

ET: Grš. pénte = pet; tónos = glas, zvok.

D: »(Naziv za) lestvico, ki je sestavljena iz petih različnih tonov, v nasprotju z diatonično (s sedmimi toni) in kromatično (z dvanajstimi toni) lestvico … Pentatonske lestvice obstajajo v mnogih zgodnjih glasbenih kulturah, na Kitajskem, v Afriki in Polineziji ter med ameriškimi Indijanci, Kelti in Škoti … Pentatonske Iestvice, posebej vrsta c-d-e-g-a, so se včasih uporabljale v evropski umetniški glasbi 19. in 20. stoletja.« (‹APE›, 221; ‹RAN›, 618)

KM: P. I . je lestvica, ki temelji na pentatoniki kot sistemu. Gre za eno od redkih lestvic, katere naziv ne določa natančno, razen tega, da vsaka p. l. vsebuje pet tonov.

KR: Za razliko od pentatonike, pri kateri je problematično ET-izvajanje (gl. KR pentatonike), je ET p. I. povsem jasna. Ne glede na to je treba ohraniti izpostavljen pomenski odnos med p.l. in pentatoniko (podobno kot tudi med kromatično Iestvico in kromatiko). Gl. tudi KR – t. e. 2 impresionizma.

GL: Iestvica, pentatonika.

‹BASS›, IV, 229; ‹CAN›, 416–417; ‹IM›, 289; ‹L›, 426; ‹LARE›, 1210; ‹P›, 230

Dodaj odgovor

error: Content is protected !!